Jesteś tutaj: Strona główna > Boże Narodzenie > Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami

Przepis na ok. 10 krokietów

krokiety

krokiety

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • garść suszonych podgrzybków
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • łyżka bułki tartej(niekoniecznie)
  • jajko i bułka tarta do panierowania
  • oliwa do smażenia

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • ok. 0,5 szklanki wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Grzyby na wieczór namaczamy i razem z wodą z namaczania obgotowujemy z kapustą kiszoną. Całość odcedzamy dodajemy podsmażoną cebulę, czosnek i wszystko miksujemy blenderem . Farsz doprawiamy solą i pieprzem i ewentualnie zagęszczamy bułką tartą.

Mąkę mieszamy z mlekiem, solą i jajkami po czym dolewamy stopniowo wodę tak aby uzyskać jednolite ciasto konsystencji śmietany. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy smażymy kolejno naleśniki na złoty kolor. Każdy naleśnik odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i smarujemy farszem. Naleśniki zawijamy po bokach tak aby farsz nie wypadał i rolujemy. Każdego krokieta obtaczamy w jajku i bułce tartej i podsmażamy z każdej strony na złoty kolor.

krokiety

krokiety

krokiety

krokiety

krokiety

krokiety

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (9 votes cast)
Krokiety z kapustą i grzybami, 4.8 out of 5 based on 9 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Jeden komentarz do wpisu “Krokiety z kapustą i grzybami”

  1. tu-tusia pisze:

    Pysznie :) Już się nie mogę doczekać świąt :)

DianaGotuje.pl 2013