Jesteś tutaj: Strona główna > ryby > Stek z rekina z cytrynowo-miodowym dressingiem

Stek z rekina z cytrynowo-miodowym dressingiem

Przepis na 2 porcje

steki z rekina

steki z rekina

  • 4 steki z rekina ( do kupienia w biedronce)
  • 5 łyżek oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka miodu płynnego
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku

 

Steki rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Posypujemy rybę solą i pieprzem, smarujemy oliwą i zawijamy w folię. Tak przygotowane steki pieczemy w 200 stopniach w piekarniku przez ok. 30 -40 minut tak aby mięso było soczyste. Oliwę mieszamy z sokiem cytryny, miodem i pietruszką. Czosnek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do dressingu, doprawiamy całość solą i pieprzem. Dressing odstawiamy na godzinę aby smaki się połączyły po czym gotową rybę polewamy powstałym sosem.

steki z rekina

steki z rekina

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.9/5 (17 votes cast)
Stek z rekina z cytrynowo-miodowym dressingiem, 4.9 out of 5 based on 17 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

8 Komentarze do wpisu “Stek z rekina z cytrynowo-miodowym dressingiem”

  1. magda pisze:

    Pamiętam, że jako mała dziewczynka byłam nad morzem z babcią i tam jadłam rekina! Ale to było wtedy przeżycie, haha :D

  2. kimek pisze:

    Nigdy nie jadłem rekina. Podobno trochę czuć go amoniakiem, rekiny wydzielają mocz przez skórę, dlatego mięso musi być specjalnie przygotowywane – moczone w mleku albo jogurcie. Być może gotowe steki są już jakoś obrobione.
    Na pewno ciekawe doświadczenie, muszę się skusić.
    Zapraszam do odwiedzenia mojej strony, mam kilka fajnych przepisów dla miłośników egzotycznych smaków.
    kuchnia indyjska

    Pozdrawiam

    • Diana pisze:

      Muszę przyznać, że steki nie mają brzydkiego zapachu, nawet podczas pieczenia nie czuć specyficznego zapachu ryby a mięso jest na prawdę bardzo delikatne i smaczne. Zachęcam do spróbowania i pozdrawiam :-)

  3. paulina pisze:

    Witam zaciekawił mnie ten przepis na rekinka :) dziś go wypróbuje !

    • paulina pisze:

      wyszedł pyszny polecam :) ja dodałam tylko troszkę wiecej cytrynki ,troszkę koperku i pare listków bazylii dodatkowo :)

  4. tizzy pisze:

    z tego co wiem rekin nie należy do tanich- wręcz drogich ryb. a to niby tanie gotowanie.

    • Diana pisze:

      W BIEDRONCE ZAMROŻONE STEKI Z REKINA SPRZEDAWANE SĄ PO 2,90 ZŁ ZA JEDEN STEK WIĘC JAK DLA MNIE JEST TO NIEWYSOKA CENA. FAKT , ŻE KAWAŁKI NIE SĄ BARDZO DUŻE ALE JAKO PRZYSTAWKA IDEALNE. POZDRAWIAM

DianaGotuje.pl 2013