Jesteś tutaj: Strona główna > placki > Naleśniki gryczane z bananami, nutellą i syropem pomarańczowym

Naleśniki gryczane z bananami, nutellą i syropem pomarańczowym

Przepis na ok 8-10 naleśników

naleśniki gryczane

naleśniki gryczane

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1-2 jajek
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody
  • 1-2 pomarańczy
  • kopiasta łyżka brązowego cukru
  • 2 banany
  • nutella
  • biały serek
  • masło i olej do smażenia

Mąki, sól, jajka i mleko miksujemy dolewając powoli wodę ( najlepiej gazowaną) do uzyskania lejącego ale pozostającego na łyżce ciasta naleśnikowego. Na patelni rozgrzewamy trochę masła z olejem, wylewamy ciasto i smażymy na złoto z obu stron. Naleśniki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Po usmażeniu naleśniki smarujemy serkiem i nutellą, układamy plasterki bananów i zwijamy w trójkąty. Naleśniki polewamy syropem pomarańczowym ( sok z pomarańczy wlewamy do garnuszka razem z brązowym cukrem i na wolnym ogniu chwilę gotujemy ciągle mieszając do powstania lekkiego syropu).

naleśniki gryczane

naleśniki gryczane

naleśniki gryczane

naleśniki gryczane

naleśniki gryczane

naleśniki gryczane

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (15 votes cast)
Naleśniki gryczane z bananami, nutellą i syropem pomarańczowym, 4.6 out of 5 based on 15 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , , ,

2 Komentarze do wpisu “Naleśniki gryczane z bananami, nutellą i syropem pomarańczowym”

  1. gruszka pisze:

    Wyglądają pysznie :) Ale jak już na czymś smażyć to ona oleju rzepakowym, nie na maśle – masło się za szybko przypala, olej ma wyższą temperaturę dymienia.

    • Diana pisze:

      Ma Pani całkowitą rację dlatego też napisałam aby smażyć na maśle z olejem, ponieważ samo masło zaczęło by się palić co jest szkodliwe lub smażymy na maśle klarowanym gdzie białka mleka są odizolowane i zostaje sam tłuszcz. Pozdrawiam:-)

DianaGotuje.pl 2013