Jesteś tutaj: Strona główna > placki > Placki gryczane z mozzarellą i sosem czosnkowym

Placki gryczane z mozzarellą i sosem czosnkowym

Przepis na 8 placków

placki gryczane

placki gryczane

ciasto

  • 75 g mąki gryczanej
  • 75 g mąki pszennej
  • żółtko
  • 10 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • tarty ser mozzarella
  • bazylia suszona lub świeża do posypania

sos

  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • oliwa i masło do smażenia

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i mieszamy z resztą składników. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Jogurt mieszamy z majonezem i wyciśniętym czosnkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy ciasto urośnie nakładamy placki na rozgrzane masło z oliwą i smażymy z jednej strony na złoty kolor. Po obróceniu placków na każdy nakładamy ser i smażymy do zrumienienia drugiej strony. Po zdjęciu placków z patelni każdy odsączamy na ręczniku papierowym , polewamy sosem czosnkowym i posypujemy ziołami.

placki gryczane

placki gryczane

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (10 votes cast)
Placki gryczane z mozzarellą i sosem czosnkowym, 4.8 out of 5 based on 10 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013