Jesteś tutaj: Strona główna > dania główne > Gołąbki z sosem pomidorowym

Gołąbki z sosem pomidorowym

Przepis na ok. 14 gołąbków

gołabki

gołąbki

  • 500 g mięsa mielonego ( np. z szynki wieprzowej)
  • 3 woreczki ryżu
  • kapusta pekińska
  • sól
  • pieprz
  • koncentrat pomidorowy
  • 3 ząbki czosnku
  • jarzynka
  • śmietana
  • 3 łyżki mąki pszennej

Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i mieszamy z mięsem mielonym i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę obgotowujemy w wodzie i jak ostygnie każdy liść wykładamy farszem i rolujemy a boki wkładamy do środka tak aby farsz nie wyleciał. Gołąbki obsmażamy z każdej strony na patelni i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Zalewamy bulionem do połowy i przykrywamy pokrywką. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i dusimy ok. 1,5 godziny. Jak kapusta zmięknie wyjmujemy gołąbki i do powstałego sosu dodajemy koncentrat rozrobiony z mąką i 3 łyżkami śmietany. Dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem i jarzynką lub solą i do sosu wkładamy gołąbki. Jeszcze raz wkładamy do piekarnika i dusimy ok. 0,5 godziny aby składniki się połączyły.

Możemy zrobić tez wersje prostszą czyli podsmażone na patelni gołąbki wkładamy do piekarnika na liściach kapusty. Podlewamy paroma łyżkami wody i pieczemy aż kapusta nie będzie miękka, obracając aby nie spaliły się z jednej strony. Wykładamy na talerze i polewamy sosem zrobionym z pomieszanej śmietany z koncentratem pomidorowym doprawionym sola i pieprzem. Ta wersja jest dla mnie smaczniejsza i szybsza.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.2/5 (10 votes cast)
Gołąbki z sosem pomidorowym, 4.2 out of 5 based on 10 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi:

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013