Jesteś tutaj: Strona główna > desery > Brioszka z żurawiną

Brioszka z żurawiną

Przepis na 3 keksówki

brioszka z żurawiną

brioszka z żurawiną

  • 1 kg mąki
  • kostka masła
  • 6-8 jajek
  • 3 łyżeczki soli soli
  • 3 łyżki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowania świeżych drożdży
  • 1-1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • garść żurawiny
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Drożdże zalewamy szklanką ciepłego mleka i 2 łyżkami cukru. Masło rozpuszczamy w garnuszku. Mąkę wsypujemy do miski i mieszamy ze szczyptą soli, robimy w środku dziurę i wbijamy jajka, dodajemy cukier , cukier waniliowy, ciepłe masło i mieszankę drożdży z mlekiem. Wyrabiamy gładkie ciasto do momentu aż nie przestanie błyszczeć. W razie potrzeby dolewamy trochę więcej mleka lub dodajemy więcej mąki. Do całości dodajemy wcześniej sparzone wrzątkiem żurawiny, osuszone i obtoczone w mące ziemniaczanej. Ciasto ponownie mieszamy i przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia keksówek tak aby ciasto sięgało do 1/3 wysokości foremki. Foremki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak podwoją swoją objętość wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. godziny. Ja dałam do ciasta trochę za dużo mleka i za mało soli i ciasto trochę mi opadło do środka ale i tak w smaku wyszło super.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (7 votes cast)
Brioszka z żurawiną, 5.0 out of 5 based on 7 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013