Jesteś tutaj: Strona główna > zupy > Zupa z czerwonej fasoli

Zupa z czerwonej fasoli

Porcja dla 6 osób

zupa z czerwonej fasoli

zupa z czerwonej fasoli

  • 3 szklanki czerwonej fasolki
  • 500 gr kiełbasy
  • kawałek boczku
  • 4 ziemniaki
  • 2 duże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 korzenia selera
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżki majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 kostki bulionu lub jarzynki lub samej soli
  • pieprz
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku

zupa z czerwonej fasoli

zupa z czerwonej fasoli

Fasolkę zalewamy ciepła wodą ( tak aby wody było 2x tyle co fasoli) i odstawiamy do napęcznienie na noc. Kiedy fasolka napęcznieje wrzucamy razem z pozostałą wodą do garnka. Kiełbasę,boczek, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę i do garnka. Czosnek wyciskamy i razem z zielem, jarzynka lub kostką rosołową i liściem laurowym wrzucamy do reszty składników. Obrany seler i pietruszkę wrzucamy w całości. Wszystkie składniki zalewamy wodą tak aby było jej 2 razy tyle co składników. Gotujemy całość do czasu aż fasola nie będzie miękka.  Doprawiamy zupę sola, pieprzem, papryką i majerankiem. Gotujemy jeszcze 15 minut aby wszystko się połączyło. Podajemy z pieczywem.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (15 votes cast)
Zupa z czerwonej fasoli, 4.3 out of 5 based on 15 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013