Jesteś tutaj: Strona główna > desery > Bread Pudding

Bread Pudding

Porcja dla 4 osób

bread pudding

bread pudding

  • chałka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • filiżanka rodzynek
  • 4 łyżki rumu
  • dżem śliwkowy
  • łyżka cynamonu
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Chałkę kroimy na kromki i każdą z nich smarujemy z dwóch stron masłem a co drugą kromkę dżemem. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i układamy na przemian kromki z samym masłem i dżemem. Wszystko posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym. Rodzynki godzinę wcześniej namaczamy w odrobinie herbaty z rumem, odsączamy i posypujemy nimi chleb. W rondelku podgrzewamy mleko ze śmietanką i jak będzie ciepłe mieszamy z jednym całym jajkiem i dwoma żółtkami. Otrzymanym sosem zalewamy chleb, który odstawiamy na 15 minut aby się namoczył. Wstawiamy pudding do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 minut. Podajemy na ciepło z rzadkim budyniem waniliowym albo sosem waniliowym.

bread pudding

bread pudding

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Bread Pudding, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013