Jesteś tutaj: Strona główna > zupy > Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Porcja dla 4 osób

zupa ogórkowa

zupa ogórkowa

  • 1,7 l  rosołu wołowego lub drobiowego
  • 6 ogórków kiszonych
  • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • koperek
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • jarzynka
  • pieprz
  • sól

Jeżeli robimy zupę na rosole to od razu dodajemy starte na drobnej tarce ogórki i zabielamy śmietaną i zagęszczamy mąką, doprawiamy koperkiem, jeżeli robimy zupę bez mięsa od początku to gotujemy warzywa z kostką aż będą miękkie, dodajemy starte ogórki kiszone, zabielamy śmietana i zagęszczamy mąka rozrobioną z niewielka ilością wody. Doprawiamy koperkiem, jarzynką i pieprzem. Jeżeli zupa jest za mało kwaśna to należy dodać jeszcze ogórków. Podajemy z grzankami.

zupa ogórkowa

zupa ogórkowa

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Zupa ogórkowa, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013