Zupa kukurydziana z chili i mlekiem sojowym
Przepis na ok. 6 porcji
- 5 kolb kukurydzy lub duża puszka kukurydzy bonduelle
- 1 batat
- 0,5 l mleka sojowego lub ryżowego
- sól
- pieprz
- chili w oliwie ( jest często w lidlu)
Kukurydzę wrzucamy do garnka ( jeżeli używamy kolby to odcinamy ziarna) razem z pokrojonym w kostkę batatem i zalewamy wodą tak aby przykryła składniki. Zupę gotujemy na wolnym ogniu aż ziemniak zmięknie po czym całość miksujemy na gładki krem. Do zupy wlewamy mleko i gotujemy po czym doprawiamy zupę solą, pieprzem i chili wg uznania. Mleka możemy dodać mniej lub więcej zależnie od tego jaką gęstość zupy preferujemy.

zupa kukurydziana

zupa kukurydziana
Zupa kukurydziana z chili i mlekiem sojowym,
Zobacz podobne przepisy
loading...
Mój ulubiony blog kulinarny