Jesteś tutaj: Strona główna > dania główne, z drobiu > Kurczak faszerowany ryżem i warzywami

Kurczak faszerowany ryżem i warzywami

Przepis na 2 kurczaki

Kurczak faszerowany ryżem z warzywami

Kurczak faszerowany ryżem z warzywami

  • 2 kurczaki
  • szklanka ryżu jaśminowego
  • 3 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1/2 brokuła
  • biała część pora
  • 4 ząbki czosnku
  • bulion
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

marynata:

  • główka czosnku
  • 3 łyżki wędzonej papryki w proszku
  • sól
  • olej

Ryż wrzucamy do garnka razem ze startą na grubych oczkach marchewką, selerem i pokrojonym w paski porem. Wyciskamy czosnek, dodajemy różyczki brokuła i całość podlewamy bulionem gotując ryż do momentu aż będzie al dente. Doprawiamy całość solą, pieprzem, kurkumą i pietruszką. Ze składników na marynatę robimy pastę, którą nacieramy kurczaki, ryżem natomiast faszerujemy drób. Kurczaki odkładamy na noc do lodówki po czym następnego dnia układamy je ciasno w żaroodpornym naczyniu i zakrywamy folią. Wkładamy do piekarnika i pieczemy godzinę w 200 stopniach następnie zdejmujemy folię i pieczemy kolejną godzinę do zrumienienia skórki od czasu do czasu podlewając mięso powstałym sosem. Tak przygotowany kurczak jest soczysty i nie wymaga dodatków.

Kurczak faszerowany ryżem z warzywami

Kurczak faszerowany ryżem z warzywami

Kurczak faszerowany ryżem z warzywami

Kurczak faszerowany ryżem z warzywami

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.1/5 (10 votes cast)
Kurczak faszerowany ryżem i warzywami, 4.1 out of 5 based on 10 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Jeden komentarz do wpisu “Kurczak faszerowany ryżem i warzywami”

  1. Emilka pisze:

    Świetny przepis, wczoraj wypróbowałam i było pysznie :) . Dzięki!

    http://bez-kasy.blog.pl/

DianaGotuje.pl 2013