Cukinia faszerowana serem kozim z dodatkiem ziemniaków, pomidorów i ziół
Przepis na ok. 4 porcje
- 2 cukinie ( ok. 30 cm)
- 2 ziemniaki gotowane w mundurkach
- 300 g białego sera koziego
- 2 pomidory pozbawione pestek i skórki
- 4 pomidorki koktajlowe
- podsmażona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Inspirację jak dodać oprawy naszym daniom można znaleźć na stronie westwing.pl
Cukinie wydrążamy w środku i wycięty miąższ miksujemy z ziemniakami, czosnkiem, cebulą i serem. Farsz doprawiamy solą pieprzem, ziołami i pokrojonymi w kostkę pomidorami. Farsz przekładamy do wydrążonej cukinii po czym całość posypujemy startym parmezanem, oliwą i pokrojonymi na połówki pomidorkami. Cukinie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 45 minut. Czas pieczenia możemy skrócić lub przedłużyć po uzyskaniu miękkiej lecz chrupiącej skórki cukinii. Po wyjęciu z piekarnika cukinię możemy posypać ziarnami słonecznika i skropić dobrej jakości oliwą. Jeżeli nie lubimy sera koziego możemy spokojnie użyć sera białego.

cukinia faszerowana serem kozim

cukinia faszerowana serem kozim

cukinia faszerowana serem kozim

cukinia faszerowana serem kozim

cukinia faszerowana serem kozim

cukinia faszerowana serem kozim
Cukinia faszerowana serem kozim z dodatkiem ziemniaków, pomidorów i ziół,