Jesteś tutaj: Strona główna > jednogarnkowe > Zapiekanka ze schabu i kiszonej kapusty

Zapiekanka ze schabu i kiszonej kapusty

Przepis na ok. 6 porcji

Zapiekanka ze schabu z kiszoną kapustą

Zapiekanka ze schabu z kiszoną kapustą

  • 8 plastrów schabu bez kości
  • 6 ziemniaków
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej

Schab rozbijamy na kotlety, solimy, posypujemy pieprzem i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Ziemniaki gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i kroimy w plastry. Cebule kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i czosnek i całość podsmażamy na końcu doprawiając solą i pieprzem. Kapustę zalewamy wodą, obgotowujemy aby zmyć nadmiar kwasu, odsączamy, szatkujemy i podsmażamy na patelni razem z obraną papryką pokrojoną w paseczki. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno produkty: Ziemniaki, schab, kapusta, pieczarki aż do wykończenia produktów. Całość zakrywamy folią i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 1,5 godziny. Po wyłożeniu zapiekanki na talerze możemy posypać całość natką pietruszki.

zapiekanka ze schabu

zapiekanka ze schabu

zapiekanka ze schabu

zapiekanka ze schabu

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.9/5 (25 votes cast)
Zapiekanka ze schabu i kiszonej kapusty, 3.9 out of 5 based on 25 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013