Jesteś tutaj: Strona główna > jednogarnkowe, zapiekanki > Zapiekanka z kalafiora i ziemniaków

Zapiekanka z kalafiora i ziemniaków

Przepis na ok. 4-5 porcji

zapiekanka z kalafiorem

zapiekanka z kalafiorem

  • 1 kalafior ugotowany al dente na parze
  • 5 ziemniaków ugotowanych al dente w osolonej wodzie
  • 500 g pieczarek
  • 3 jajka
  • 300 ml śmietany
  • 300 g startego seta mozzarella
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • garstka świeżego rozmarynu i tymianku
  • sól
  • pieprz
  • świeży koperek
  • oliwa

Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażamy razem z wyciśniętym czosnkiem na rozgrzanym oleju. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy na dole ziemniaki pokrojone w plastry i posypane ziołami, następnie kalafior, który obsypujemy solą i pieprzem i na sam koniec pieczarki z cebulką. Całość zalewamy rozbełtanymi jajkami ze śmietaną i serem doprawionymi solą i pieprzem. Naczynie zakrywamy folią i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na godzinę. Po wyłożeniu zapiekanki na talerze całość posypujemy poszatkowanym koperkiem. Jeżeli ktoś nie chce wersji jarskiej możemy do zapiekanki dodać podsmażony boczek. Danie podajemy z kefirem lub zsiadłym mlekiem.

zapiekanka z kalafiorem

zapiekanka z kalafiorem

zapiekanka z kalafiorem

zapiekanka z kalafiorem

zapiekanka z kalafiorem

zapiekanka z kalafiorem

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.8/5 (23 votes cast)
Zapiekanka z kalafiora i ziemniaków, 3.8 out of 5 based on 23 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , , ,

Jeden komentarz do wpisu “Zapiekanka z kalafiora i ziemniaków”

  1. Airweheel pisze:

    Jadłem już podobną zapiekankę i wiem jaka to pychota :) Dla wielu brak mięsa dziś to obraza, ale naprawdę warto spróbować – nie pożałujecie :)

DianaGotuje.pl 2013