Zapiekanka z kalafiora i ziemniaków
Przepis na ok. 4-5 porcji
- 1 kalafior ugotowany al dente na parze
- 5 ziemniaków ugotowanych al dente w osolonej wodzie
- 500 g pieczarek
- 3 jajka
- 300 ml śmietany
- 300 g startego seta mozzarella
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- garstka świeżego rozmarynu i tymianku
- sól
- pieprz
- świeży koperek
- oliwa
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażamy razem z wyciśniętym czosnkiem na rozgrzanym oleju. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy na dole ziemniaki pokrojone w plastry i posypane ziołami, następnie kalafior, który obsypujemy solą i pieprzem i na sam koniec pieczarki z cebulką. Całość zalewamy rozbełtanymi jajkami ze śmietaną i serem doprawionymi solą i pieprzem. Naczynie zakrywamy folią i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na godzinę. Po wyłożeniu zapiekanki na talerze całość posypujemy poszatkowanym koperkiem. Jeżeli ktoś nie chce wersji jarskiej możemy do zapiekanki dodać podsmażony boczek. Danie podajemy z kefirem lub zsiadłym mlekiem.

zapiekanka z kalafiorem

zapiekanka z kalafiorem

zapiekanka z kalafiorem
Zapiekanka z kalafiora i ziemniaków,
Jadłem już podobną zapiekankę i wiem jaka to pychota
Dla wielu brak mięsa dziś to obraza, ale naprawdę warto spróbować – nie pożałujecie