Jesteś tutaj: Strona główna > placki > Racuchy z dyni z imbirem

Racuchy z dyni z imbirem

Przepis na ok. 15 racuchów

racuszki z dyni

racuszki z dyni

  • 3 szklanki startego miąższu z dyni
  • 1 jajko
  • ok. 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

 

Dynię mieszamy z żółtkiem  jajka , proszkiem do pieczenia, imbirem, mąką sola i pieprzem. Białko ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z resztą składników. Na rozgrzanym oleju smażymy 1 racuszka i jak się nie rozpada to dosmażamy resztę na złoty kolor. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy więcej mąki ( konsystencja zależy od wilgotności dyni). Tak przygotowane placuszki odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy w wersji na słodko lub na słono np. z miodem i jogurtem greckim lub z solą.

racuszki z dyni

racuszki z dyni

racuszki z dyni

racuszki z dyni

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (15 votes cast)
Racuchy z dyni z imbirem, 4.3 out of 5 based on 15 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013