Policzki wołowe w sosie winnym
Przepis na ok.6 porcji
- 1 kg policzków wołowych
- 2 cebule
- 1 mały seler
- 4 marchewki
- główka czosnku
- sól
- pieprz
- mąka pszenna
- łyżka świeżego tymianku i rozmarynu
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- olej
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 l bulionu wołowego
Policzki wołowe oprószamy sola i pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Mięso przekładamy do szybkowara a na pozostałym oleju podsmażamy przekrojoną na połówkę główkę czosnku i cebule oraz pokrojone w krążki marchewki a w słupki seler. warzywa jak się zarumienią dodajemy do mięsa razem z ziołami a całość zalewamy bulionem i winem. Szybkowar zamykamy i od momentu jak powstanie ciśnienie gotujemy jeszcze godzinę do półtorej. po otwarciu szybkowara redukujemy sos aż zgęstnieje. Mięso podajemy z kluskami, kaszami, ziemniakami lub ryżem.

Policzki wołowe w sosie

Policzki wołowe w sosie

Policzki wołowe w sosie
Policzki wołowe w sosie winnym,
Zobacz podobne przepisy
loading...
Smacznie wyglądają te policzki wołowe
ojj lubię takie domowe obiadki, same pyszności, choć często dodaję jeszcze odrobinę sosu 1000 wysp develey – pysznie łączy się z wieloma składnikami przeróżnego rodzaju dań