Jesteś tutaj: Strona główna > z drobiu, zapiekanki > Pierś z indyka pieczona z mozzarellą i pomidorami

Pierś z indyka pieczona z mozzarellą i pomidorami

Przepis na ok. 4-5 porcji

indyk z mozzarellą i pomidorami

indyk z mozzarellą i pomidorami

  • pierś z indyka
  • 2 kulki mozzarelli w zalewie
  • 2 spore pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • papryka w proszku
  • bazylia i oregano w proszku
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • garść świeżych ziół: bazylia, oregano, rozmaryn, szałwia, tymianek

Pierś z indyka nacieramy solą, pieprzem, papryką, octem balsamicznym, oliwą, bazylią i oregano po czym odstawiamy na noc do lodówki. Mięso kroimy w plastry 3 cm i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na mięso kładziemy pokrojoną w plastry mozzarelle i pomidory, całość posypujemy sola i pieprzem oraz świeżymi ziołami. Na koniec mięso zalewamy winem a naczynie zakrywamy dokładnie folią aluminiową. Brytfankę wkładamy na godzinę do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika a po upływie czasu zdejmujemy folię i dalej pieczemy ok. godziny aż sos odparuje. Tak przygotowany indyk jest bardzo soczysty i możemy go podawać z różnymi dodatkami: ziemniaki, pieczywo, sałatki, frytki.

indyk z mozzarellą i pomidorami

indyk z mozzarellą i pomidorami

indyk z mozzarellą i pomidorami

indyk z mozzarellą i pomidorami

indyk z mozzarellą i pomidorami

indyk z mozzarellą i pomidorami

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.7/5 (32 votes cast)
Pierś z indyka pieczona z mozzarellą i pomidorami, 3.7 out of 5 based on 32 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013