Pierś z indyka pieczona z mozzarellą i pomidorami
Przepis na ok. 4-5 porcji
- pierś z indyka
- 2 kulki mozzarelli w zalewie
- 2 spore pomidory
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki octu balsamicznego
- sól
- pieprz
- olej
- papryka w proszku
- bazylia i oregano w proszku
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- garść świeżych ziół: bazylia, oregano, rozmaryn, szałwia, tymianek
Pierś z indyka nacieramy solą, pieprzem, papryką, octem balsamicznym, oliwą, bazylią i oregano po czym odstawiamy na noc do lodówki. Mięso kroimy w plastry 3 cm i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na mięso kładziemy pokrojoną w plastry mozzarelle i pomidory, całość posypujemy sola i pieprzem oraz świeżymi ziołami. Na koniec mięso zalewamy winem a naczynie zakrywamy dokładnie folią aluminiową. Brytfankę wkładamy na godzinę do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika a po upływie czasu zdejmujemy folię i dalej pieczemy ok. godziny aż sos odparuje. Tak przygotowany indyk jest bardzo soczysty i możemy go podawać z różnymi dodatkami: ziemniaki, pieczywo, sałatki, frytki.

indyk z mozzarellą i pomidorami

indyk z mozzarellą i pomidorami

indyk z mozzarellą i pomidorami
Pierś z indyka pieczona z mozzarellą i pomidorami,