Pieczone żeberka
Przepis na ok. 4-5 porcji
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 3 łyżki ketchupu
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki papryki w proszku
- 2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej
- woreczek do pieczenia
Ketchup, sos sojowy, wyciśnięty czosnek, papryki, olej i miód mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem i nacieramy powstałą marynatą żeberka pokrojone na kawałki. Mięso odstawiamy do lodówki na noc po czym umieszczamy je w woreczku do pieczenia. Żeberka pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 1,5-2 godzin. Tak przygotowane żeberka są bardzo soczyste i dobrze doprawione.

Żeberka
Zobacz podobne przepisy
loading...