Jesteś tutaj: Strona główna > z wieprzowiny > Szynka nadziewana cebulą i śliwkami

Szynka nadziewana cebulą i śliwkami

Przepis na 4-6 porcji

Szynka nadziewana cebulą i śliwkami

Szynka nadziewana cebulą i śliwkami

  • ok. 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 4 małe cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • śliwki w zalewie słodko-kwaśnej (słoik 0,5 l)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

 

 

Szynkę nacieramy oliwą, solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Na mięsie robimy nacięcia i szpikujemy mięso kawałkami cebuli i śliwkami. Mięso wkładamy do woreczka do pieczenia i wlewamy całą zalewę ze śliwek . Woreczek zawiązujemy, wkładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 2 godziny. Po tym czasie otwieramy woreczek i jak mięso jest miękkie wyjmujemy aby odpoczęło. Podajemy z pieczywem, ziemniakami lub kluskami.

Przepis na śliwki:

  • węgierki 2 KG
  • cukier 1+3/4 SZKLANKI
  • goździk  15 SZT
  • ocet 10 % 1 SZKLANKA
  • woda 2 SZKLANKI

ŚLIWKI PRZEPOŁOWIĆ WYJĄĆ PESTKI . ZALEWĘ ZAGOTOWAĆ I GORĄCĄ ZALAĆ ŚLIWKI . NA DRUGI DZIEŃ ZALEWĘ ZLAĆ ,ZAGOTOWAĆ I ZNÓW ZALAĆ GORĄCĄ ŚLIWKI I TAK 4 RAZY. PRZEŁOŻYĆ DO SŁOIKÓW I KRÓTKO ZAGOTOWAĆ.

Szynka nadziewana cebulą i śliwkami

Szynka nadziewana cebulą i śliwkami

Szynka nadziewana cebulą i śliwkami

Szynka nadziewana cebulą i śliwkami

Szynka nadziewana cebulą i śliwkami

Szynka nadziewana cebulą i śliwkami

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.8/5 (12 votes cast)
Szynka nadziewana cebulą i śliwkami, 3.8 out of 5 based on 12 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013