Szynka nadziewana cebulą i śliwkami
Przepis na 4-6 porcji
- ok. 1,5 kg szynki wieprzowej
- 4 małe cebule
- 5 ząbków czosnku
- śliwki w zalewie słodko-kwaśnej (słoik 0,5 l)
- sól
- pieprz
- oliwa
Szynkę nacieramy oliwą, solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Na mięsie robimy nacięcia i szpikujemy mięso kawałkami cebuli i śliwkami. Mięso wkładamy do woreczka do pieczenia i wlewamy całą zalewę ze śliwek . Woreczek zawiązujemy, wkładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 2 godziny. Po tym czasie otwieramy woreczek i jak mięso jest miękkie wyjmujemy aby odpoczęło. Podajemy z pieczywem, ziemniakami lub kluskami.
Przepis na śliwki:
-
węgierki 2 KG
-
cukier 1+3/4 SZKLANKI
-
goździk 15 SZT
-
ocet 10 % 1 SZKLANKA
-
woda 2 SZKLANKI
ŚLIWKI PRZEPOŁOWIĆ WYJĄĆ PESTKI . ZALEWĘ ZAGOTOWAĆ I GORĄCĄ ZALAĆ ŚLIWKI . NA DRUGI DZIEŃ ZALEWĘ ZLAĆ ,ZAGOTOWAĆ I ZNÓW ZALAĆ GORĄCĄ ŚLIWKI I TAK 4 RAZY. PRZEŁOŻYĆ DO SŁOIKÓW I KRÓTKO ZAGOTOWAĆ.

Szynka nadziewana cebulą i śliwkami

Szynka nadziewana cebulą i śliwkami

Szynka nadziewana cebulą i śliwkami
Szynka nadziewana cebulą i śliwkami,