Jesteś tutaj: Strona główna > jednogarnkowe, z drobiu > Kurczak pieczony z warzywami, ziołami i boczkiem

Kurczak pieczony z warzywami, ziołami i boczkiem

Przepis na ok. 4 porcje

kurczak pieczony z warzywami

kurczak pieczony z warzywami

  • 1 kurczak
  • 3 łyżki słodkiej węgierskiej papryki
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • pół główki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 1 seler
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 6 ziemniaków
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • garść ziół szałwia, bazylia, tymianek, rozmaryn
  • 300 g wędzonego boczku

Paprykę mieszamy z wyciśniętym czosnkiem octem, solą, pieprzem i olejem i tak przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka. Kurczaka układamy w brytfance i obkładamy pokrojonymi w duże kawałki warzywami. Całość doprawiamy solą, zalewamy winem i posypujemy pokrojonym boczkiem i ziołami. Brytfankę zakrywamy folią i pieczemy ok. 1,5 godziny w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Na koniec zdejmujemy folię i podpiekamy mięso do zbrązowienia skórki.

kurczak pieczony z warzywami

kurczak pieczony z warzywami

kurczak pieczony z warzywami

kurczak pieczony z warzywami

kurczak pieczony z warzywami

kurczak pieczony z warzywami

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.9/5 (15 votes cast)
Kurczak pieczony z warzywami, ziołami i boczkiem, 3.9 out of 5 based on 15 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Jeden komentarz do wpisu “Kurczak pieczony z warzywami, ziołami i boczkiem”

  1. anna pisze:

    ten kurczak jest superrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
    Pozdrawiam

DianaGotuje.pl 2013