Jesteś tutaj: Strona główna > desery > Ciasto z gruszkami i budyniem na kruchym spodzie

Ciasto z gruszkami i budyniem na kruchym spodzie

Przepis na duża blachę

ciasto z gruszką

ciasto z gruszką

  1. Ciasto kruche
  • 2/3 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki maki pszennej
  1. Masa budyniowa
  • 2 budynie waniliowe ( jeżeli są z cukrem to nie dosładzamy go dodatkowo)
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki cukru

8-10 twardych gruszek

3 białka z jajek+ łyżka cukru pudru

Składniki na ciasto ugniatamy aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodziło od rąk ( w razie potrzeby dosypujemy mąki jak będzie za rzadkie lub dodajemy odrobinę kwaśnej śmietany jak za suche). Ciasto wkładamy do lodówki.  Budyń przygotowujemy jak na opakowaniu na sam koniec dodając masło energicznie mieszając aż się rozpuści. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( trochę ciasta zostawiamy na kruszonkę) na ciasto wylewamy gorącą masę budyniową i układamy obrane połówki gruszek nacięciem do dołu. Białka ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru i wykładamy na gruszki i posypujemy odrobina kakaa. Całość posypujemy startym na tarce kruchym ciastem, które zostawiliśmy. Blachę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. godziny. Po ostygnięciu ciasto można posypać cukrem pudrem.

ciasto z gruszką

ciasto z gruszką

ciasto z gruszką

ciasto z gruszką

ciasto z gruszką

ciasto z gruszką

ciasto z gruszką

ciasto z gruszką

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.1/5 (20 votes cast)
Ciasto z gruszkami i budyniem na kruchym spodzie, 4.1 out of 5 based on 20 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

3 Komentarze do wpisu “Ciasto z gruszkami i budyniem na kruchym spodzie”

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

  2. Marcin M. pisze:

    Witam,

    A więc wykonałem ciasto wedle przepisu. Wszystko gra oczywiście ale masa budyniowa dominuje w tym cieście. Jedno to jest konsystencja (dość płynna, może to wina mojego wykonania) a drugie to smak. Budyń z posmakiem gruszki i kruchego ciasta. Jeżeli mi się zdarzy robić ciasto z tego przepisu to na pewno masę zamienię na masę jaką znamy z karpatki :) Dziękuję za przepis! Pozdrawiam!

    • Diana pisze:

      masa do karpatki też się fajnie sprawdzi tylko będzie bardziej kaloryczna :-) pozdrawiam

DianaGotuje.pl 2013