Jesteś tutaj: Strona główna > desery > Szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszonką

Przepis na blaszkę o wymiarach 25×28 cm

szarlotka

szarlotka

  • 200 g  masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 1,5 kg kwaskowych jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • opakowanie cukru waniliowego

kruszonka: 70 g masła+ 70 g cukru+ 70 g mąki

 

Masło razem z mąką ,proszkiem do pieczenia, cukrem i żółtkami zagniatamy na jednolite ciasto po czym wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki, odciskamy nadmiar soku i posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym. Spód ciasta posypujemy bułką tartą i wykładamy jabłka. Z pozostałych białek ubijamy pianę z 1 łyżką cukru pudru i kładziemy na jabłka. Na samą górę posypujemy kruszonkę zrobioną z 70 g masła+ 70 g cukru+ 70 g mąki. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut.

szarlotka

szarlotka

szarlotka

szarlotka

szarlotka

szarlotka

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.4/5 (10 votes cast)
Szarlotka z kruszonką, 4.4 out of 5 based on 10 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi:

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013