Jesteś tutaj: Strona główna > przetwory > Powidła śliwkowe z goździkami i cynamonem

Powidła śliwkowe z goździkami i cynamonem

Przepis na ok. 2 słoiczki dżemu

powidła śliwkowe

powidła śliwkowe

  • 1 kg miękkich śliwek np. królowa Wiktoria
  • 1 kg miękkich śliwek węgierek
  • 8 goździków
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • łyżeczka cynamonu
  • cukier według uznania

 

Śliwki przekrawamy na połówki, wyjmujemy pestki i wkładamy do garnka. Na wolnym ogniu gotujemy śliwki razem z cynamonem, cukrem waniliowym i goździkami do momentu aż uzyskamy pulpę. Całość miksujemy blenderem, doprawiamy cukrem i dalej gotujemy aż woda nam odparuje a masa uzyska konsystencję powideł. Wrzące powidła przekładamy do słoika, zakręcamy wieczko i kładziemy na blacie dnem do góry. Po ostygnięciu słoiki powinny się zawakować. Jeżeli mamy inny rodzaj śliwek możemy użyć dowolnej odmiany.

powidła śliwkowe

powidła śliwkowe

powidła śliwkowe

powidła śliwkowe

powidła śliwkowe

powidła śliwkowe

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Powidła śliwkowe z goździkami i cynamonem, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi:

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013