Jesteś tutaj: Strona główna > jednogarnkowe, zapiekanki > Zapiekanka ziemniaczano-selerowa z mięsem i cukinią

Zapiekanka ziemniaczano-selerowa z mięsem i cukinią

Przepis na ok.4-5 porcji

zapiekanka ziemniaczano-selerowa

zapiekanka ziemniaczano-selerowa

  • 6 ziemniaków
  • 1 seler
  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 większa cukinia
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki pasty paprykowej
  • garść ziół: szałwia, bazylia, oregano, tymianek
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 300 ml mleka
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • żółty ser

Cukinię, czosnek i cebulę kroimy w kostkę, marchewkę w pół krążki i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso i poszatkowane zioła i całość zrumieniamy na koniec doprawiając pastą paprykową, solą i pieprzem. Ziemniaki i seler kroimy w cienkie plastry, solimy i lekko skrapiamy olejem i połowę układamy w brytfance. Na ziemniaki wylewamy połowę sosu i połowę puszki pomidorów po czym układamy drugą warstwę. W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i na małym ogniu szybko mieszamy trzepaczką powoli dolewając mleko. Sos beszamelowy cały czas mieszamy doprawiając gałką muszkatołową, solą i pieprzem do momentu aż sos lekko zgęstnieje. Sosem zalewamy zapiekankę, brytfankę zakrywamy folią i wkładamy na godzinę do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Jak ziemniaki i seler będą miękkie układamy na zapiekance żółty ser i jeszcze chwilę zapiekamy aż ser się zrumieni.

zapiekanka ziemniaczano-selerowa

zapiekanka ziemniaczano-selerowa

zapiekanka ziemniaczano-selerowa

zapiekanka ziemniaczano-selerowa

zapiekanka ziemniaczano-selerowa

zapiekanka ziemniaczano-selerowa

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.9/5 (8 votes cast)
Zapiekanka ziemniaczano-selerowa z mięsem i cukinią, 3.9 out of 5 based on 8 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , , , ,

4 Komentarze do wpisu “Zapiekanka ziemniaczano-selerowa z mięsem i cukinią”

  1. geronimo pisze:

    Bardzo dobra zapiekanka. Ja zrobiłem ją z przecierem pomidorowym z Pińczowa. Dzieło się udało, wszyscy zjedli ze smakiem. Zaliczam ją od mojego jadłospisu. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

  2. Diana pisze:

    Bardzo się cieszę, że zapiekanka smakowała:-) pozdrawiam

  3. Mutor pisze:

    Pastę paprykową można pominąć? Lub dać zamiast niej świeżą paprykę?

    • Diana pisze:

      Przepraszam za tak późną odpowiedz ale tak można pominąć, można dać świeżą paprykę. Zawsze trzeba w kuchni kombinować a może wyjdzie kolejny fajny przepis. Pozdrawiam :-)

DianaGotuje.pl 2013