Indyk pieczony z jabłkami i cydrem lubelskim
Przepis na ok. 4 porcje
- podudzie z indyka z kością
- pęczek młodej włoszczyzny
- 400 ml cydru lubelskiego z miodem
- sól
- pieprz
- ocet balsamiczny np. pomarańczowy
- 2 jabłka
- 4 ząbki czosnku
- garść ziół : szałwia, rozmaryn, tymianek, oregano
- olej
- 8 młodych ziemniaków
- 2 łyżki ciemnego cukru
Indyka nacieramy czosnkiem, octem balsamicznym, solą , pieprzem i oliwą i układamy w naczyniu żaroodpornym. 3 młode marchewki, seler, pora i pietruszkę obieramy i kroimy na większe kawałki po czym razem z pokrojonym na ćwiartki jabłkiem dodajemy do mięsa. Całość zalewamy cydrem, dodajemy zioła i posypujemy solą, pieprzem i cukrem. Naczynie żaroodporne zakrywamy folią i wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni po czym pieczemy ok. 2 godzin. Po godzinie pieczenia do naczynia wkładamy obrane i posolone ziemniaki i dalej pieczemy. Tak przygotowany indyk jest bardzo soczysty i smaczny.

indyk z jabłkami i cydrem

indyk z jabłkami i cydrem

indyk z jabłkami i cydrem

indyk z jabłkami i cydrem

indyk z jabłkami i cydrem
Indyk pieczony z jabłkami i cydrem lubelskim,
Zobacz podobne przepisy
loading...
pyszny przepis a cydr lubelski idealnie podkreśla smak mięsa