Jesteś tutaj: Strona główna > jednogarnkowe, z drobiu > Indyk pieczony z jabłkami i cydrem lubelskim

Indyk pieczony z jabłkami i cydrem lubelskim

Przepis na ok. 4 porcje

indyk z jabłkami i cydrem

indyk z jabłkami i cydrem

  • podudzie z indyka z kością
  • pęczek młodej włoszczyzny
  • 400 ml cydru lubelskiego z miodem
  • sól
  • pieprz
  • ocet balsamiczny np. pomarańczowy
  • 2 jabłka
  • 4 ząbki czosnku
  • garść ziół : szałwia, rozmaryn, tymianek, oregano
  • olej
  • 8 młodych ziemniaków
  • 2 łyżki ciemnego cukru

Indyka nacieramy czosnkiem, octem balsamicznym, solą , pieprzem i oliwą i układamy w naczyniu żaroodpornym. 3 młode marchewki, seler, pora i pietruszkę obieramy i kroimy na większe kawałki po czym razem z pokrojonym na ćwiartki jabłkiem dodajemy do mięsa. Całość zalewamy cydrem, dodajemy zioła i posypujemy solą, pieprzem i cukrem. Naczynie żaroodporne zakrywamy folią i wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni po czym pieczemy ok. 2 godzin. Po godzinie pieczenia do naczynia wkładamy obrane i posolone ziemniaki i dalej pieczemy. Tak przygotowany indyk jest bardzo soczysty i smaczny.

indyk z jabłkami i cydrem

indyk z jabłkami i cydrem

indyk z jabłkami i cydrem

indyk z jabłkami i cydrem

indyk z jabłkami i cydrem

indyk z jabłkami i cydrem

indyk z jabłkami i cydrem

indyk z jabłkami i cydrem

indyk z jabłkami i cydrem

indyk z jabłkami i cydrem

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (7 votes cast)
Indyk pieczony z jabłkami i cydrem lubelskim, 5.0 out of 5 based on 7 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Jeden komentarz do wpisu “Indyk pieczony z jabłkami i cydrem lubelskim”

  1. mirka pisze:

    pyszny przepis a cydr lubelski idealnie podkreśla smak mięsa :)

DianaGotuje.pl 2013