Jesteś tutaj: Strona główna > z wieprzowiny > Golonka duszona i zapiekana z warzywami

Golonka duszona i zapiekana z warzywami

Przepis na ok. 3-4 porcji

golonka

golonka

  • 1,5 kg golonki
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 niedużego selera
  • 4 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • pieprz
  • 8 kulek jałowca
  • sól
  • musztarda
  • 300 ml jasnego piwa
  • łyżka miodu
  • czerwona papryka w proszku

Golonkę myjemy, nacieramy pieprzem i wkładamy do szybkowara razem z obranymi warzywami, listkami laurowymi i zielem angielskim. Po zamknięciu szybkowara od powstania ciśnienia gotujemy golonkę jeszcze ok. 40 minut. Jeżeli gotujemy mięso w garnku to sprawdzamy aż będzie całkiem miękkie. Golonkę przekładamy do żaroodpornego naczynia, nacieramy solą, czerwoną papryką, miodem i musztardą po czym obkładamy pokrojonymi warzywami z gotowania. Dodajemy jałowiec i piwo, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy aż piwo lekko odparuje a skórka stanie się złota. Podajemy z pieczywem, zasmażaną kiszoną kapustą, musztardą i chrzanem.

Golonka

Golonka

golonka

golonka

golonka

golonka

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (9 votes cast)
Golonka duszona i zapiekana z warzywami, 4.8 out of 5 based on 9 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013