Tagliatelle ze świeżym szpinakiem i wędzonym serem
Przepis na ok. 4 porcje
- 300 g makaronu tagliatelle
- 1 kg świeżego szpinaku
- opakowanie sera twarogowego wędzonego
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki masła
- oliwa
- sól
- pieprz
- tarta mozzarella
Szpinak dokładnie myjemy, ułamujemy większą część łodygi i osuszamy. Masło z oliwą rozgrzewamy na patelni z poszatkowanym czosnkiem i dodajemy szpinak. Całość dusimy aż szpinak puści soki i odparowujemy wodę. Na koniec do szpinaku dodajemy pokruszony ser i doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i przekładamy na patelnię ze szpinakiem. Wszystko dokładnie mieszamy ciągle podgrzewając i wykładamy na talerze. Na koniec posypujemy makaron startą mozzarellą lub parmezanem.

makaron ze szpinakiem

makaron ze szpinakiem
Tagliatelle ze świeżym szpinakiem i wędzonym serem,
Zobacz podobne przepisy
loading...