Jesteś tutaj: Strona główna > desery > Torcik jabłkowy

Torcik jabłkowy

Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm

Tort jabłkowy

Tort jabłkowy

  • 25 dkg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 22,5 dkg cukru (100 g ciasto, 125 g krem)
  • 0,5 paczki proszku do pieczenia
  • 15 dkg masła
  • 5 dkg rodzynek
  • 1 łyżka rumu
  •  8 kwaskowych jabłek
  •  1 budyń waniliowy
  • 650 ml śmietany 30
  • 1 cukier waniliowy

Mąkę przesiać dodać jajko, 100 g cukru, proszek do pieczenia i masło. wyrobić ciasto i schłodzić 30 min.
Rodzynki przepłukać na sicie, odsączyć, skropić rumem i zostawić do nasączenia.
Jabłka obrać i wydrążyć gniazda.
Ciasto rozwałkować do średnicy 31 cm i wyłożyć tortownicę o szer. 26 cm. Bok tortownicy wyłożyć na 3 cm. Tortownice uprzednio natłuścić. Całe jabłka ciasto ułożyć na tortownicy ( jedno w środku) wypełniając je rodzynkami.
W 125 ml śmietany rozmieszać budyń. Resztę śmietany, cukier waniliowy i 125 g cukru zagotować i wlać budyń. Zagotować i wylać na jabłka.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 1h 15 min.
Ciasto podawać najlepiej 24h po upieczeniu. Trzymać w lodówce.

Tort jabłkowy

Tort jabłkowy

Tort jabłkowy

Tort jabłkowy

Tort jabłkowy

Tort jabłkowy

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.9/5 (7 votes cast)
Torcik jabłkowy, 4.9 out of 5 based on 7 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013