Indyk marynowany w wódce, duszony z warzywami
Przepis na ok. 4 porcje
- podudzie z indyka bez kości
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 4 gałązki tymianku
- ostra papryka
- sól
- pieprz
- 200 ml czystej wódki
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 4 młode cebulki
- 2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki
Podudzie kroimy na kawałki, smarujemy imbirem, solą, pieprzem, papryką i tymiankiem, wsadzamy do woreczka i zalewamy wódką. Mięso zamrażamy. Warzywa kroimy na większe kawałki, cebulki zostawiamy w całości i podsmażamy na patelni na oleju. Warzywa zdejmujemy z patelni i podsmażamy rozmrożone mięso razem z marynatą. Do mięsa dodajemy warzywa, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Całość posypujemy poszatkowaną natką pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniaczkami lub pieczywem. Mięso należy przygotować dzień wcześniej aby miało czas odmrozić się.

Indyk marynowany w wódce

Indyk marynowany w wódce

Indyk marynowany w wódce

Indyk marynowany w wódce
Indyk marynowany w wódce, duszony z warzywami,
Zobacz podobne przepisy
loading...