Jesteś tutaj: Strona główna > jednogarnkowe, przekąski > Białe szparagi w sosie beszamelowym

Białe szparagi w sosie beszamelowym

Przepis na 2 porcje

białe szparagi z sosem beszamelowym

białe szparagi z sosem beszamelowym

  • pęczek białych szparagów
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1-1,5 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • starty parmezan lub mozzarella
  • 0,5 łyżeczki soli i cukru

 

Szparagi obieramy obieraczką do warzyw tak aby pozbyć się włókien po czym obcinamy ok. 2-3 cm u dołu. Do gotującej się wody z dodatkiem soli i cukru wkładamy pionowo szparagi tak aby główki wystawały i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Po wyjęciu z garnka szparagi osuszamy i układamy na talerzyku. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę tworząc zasmażkę. Wlewamy mleko i energicznie mieszamy trzepaczką aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sosem polewamy szparagi, posypujemy startym parmezanem lub mozzarellą i ewentualnie posypujemy poszatkowanym koperkiem i mielonym pieprzem. Tak przygotowane szparagi możemy spożywać same, z grzankami lub jako dodatek do mięs.

białe szparagi z sosem beszamelowym

białe szparagi z sosem beszamelowym

białe szparagi z sosem beszamelowym

białe szparagi z sosem beszamelowym

białe szparagi z sosem beszamelowym

białe szparagi z sosem beszamelowym

białe szparagi z sosem beszamelowym

białe szparagi z sosem beszamelowym

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (6 votes cast)
Białe szparagi w sosie beszamelowym, 4.3 out of 5 based on 6 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013