Jesteś tutaj: Strona główna > -Wielkanoc, potrawy świąteczne > Zupa chrzanowa z pieczoną kiełbasą

Zupa chrzanowa z pieczoną kiełbasą

Przepis na 4 porcje

zupa chrzanowa z kiełbasą

zupa chrzanowa z kiełbasą

  • 0,5 l zakwasu barszczu białego
  • 2 l wody
  • 300 g wędzonego boczku
  • szklanka pokrojonej w słupki włoszczyzny
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 6 łyżek startego chrzanu ( lub więcej jak lubimy bardziej ostry smak)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
  • łyżka suszonego majeranku
  • jarzynka
  • sól
  • pieprz
  • 4 surowe białe kiełbasy

Boczek, włoszczyznę, ziele angielskie, listki laurowe i wyciśnięty czosnek zalewamy wodą i gotujemy aż warzywa i boczek będą miękkie. Zdejmujemy szumowiny po czym dolewamy zakwas barszczu i dodajemy chrzan i majeranek. Chwilę gotujemy po czym doprawiamy zupę jarzynką, solą i pieprzem. Boczek wyjmujemy z barszczu, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Śmietanę hartujemy zupą i zabielamy barszcz. Kiełbasę podpiekamy w piekarniku lub na patelni na złoto i podajemy z zupą. Podajemy z grzankami czosnkowymi lub ziemniaczkami czy chlebem.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (4 votes cast)
Zupa chrzanowa z pieczoną kiełbasą, 4.0 out of 5 based on 4 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Jeden komentarz do wpisu “Zupa chrzanowa z pieczoną kiełbasą”

  1. R pisze:

    Dobra zupka:)

DianaGotuje.pl 2013