Zupa chrzanowa z pieczoną kiełbasą
Przepis na 4 porcje
- 0,5 l zakwasu barszczu białego
- 2 l wody
- 300 g wędzonego boczku
- szklanka pokrojonej w słupki włoszczyzny
- 2 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 6 łyżek startego chrzanu ( lub więcej jak lubimy bardziej ostry smak)
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
- łyżka suszonego majeranku
- jarzynka
- sól
- pieprz
- 4 surowe białe kiełbasy
Boczek, włoszczyznę, ziele angielskie, listki laurowe i wyciśnięty czosnek zalewamy wodą i gotujemy aż warzywa i boczek będą miękkie. Zdejmujemy szumowiny po czym dolewamy zakwas barszczu i dodajemy chrzan i majeranek. Chwilę gotujemy po czym doprawiamy zupę jarzynką, solą i pieprzem. Boczek wyjmujemy z barszczu, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Śmietanę hartujemy zupą i zabielamy barszcz. Kiełbasę podpiekamy w piekarniku lub na patelni na złoto i podajemy z zupą. Podajemy z grzankami czosnkowymi lub ziemniaczkami czy chlebem.
Zupa chrzanowa z pieczoną kiełbasą,Zobacz podobne przepisy
loading...
Dobra zupka:)