Jesteś tutaj: Strona główna > -Wielkanoc, potrawy świąteczne > Zakwas żurku

Zakwas żurku

1 szklanka mąki żytniej

zakwas na chleb z mąki żytniej

zakwas

3 szklanki wody

piętka z chleba razowego

4 pokrojone ząbki czosnku

 

 

 

zakwas na żurek

zakwas na żurek

Wodę gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Do glinianego naczynia wsypujemy mąkę, obrane ząbki czosnku i zalewamy ostudzoną wodą. Na górę kładziemy piętkę chleba, przykrywamy spodkiem i odstawiamy najlepiej na szafę na 2-4 dni. Po upływie czasu piętkę wyrzucamy i zakwas mamy gotowy.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.7/5 (6 votes cast)
Zakwas żurku, 3.7 out of 5 based on 6 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013