Jesteś tutaj: Strona główna > desery > Ciasto pijak

Ciasto pijak

Przepis na blachę o wymiarach 24×30 cm

pijak

pijak

Masa:

  • 1/2 L mleka
    3 żółtka
    budyń waniliowy lub śmietankowy -40g
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki cukru pudru
    kostka masła

Biszkopt:

  • 3 jaja
    6 łyżek cukru
    6 łyżek oleju
    6 łyżek mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto kokosowo-makowe

  • 6 białek
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki suchego maku
    1/2 szklanki wiórków kokosowych

Góra ciasta:

  • 2 szklanki herbatników
  • szklanka wódki
  • kwaskowy dżem

Polewa:

  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru pudru

Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po kolei żółtka a następnie resztę składników ciągle miksując. Ciasto wylewamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 30 minut.

Ciasto kokosowo-makowe: białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier dalej ubijając. Dodajemy resztę składników delikatnie mieszając i wylewamy na blaszkę. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut.

Polewa: Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy resztę składników ciągle mieszając.

Masa: do połowy mleka wsypujemy mąki, żółtka i budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy i dodajemy resztę mleka ciągle miksując. Masło ucieramy z cukrem i jak masa wystygnie razem mieszamy.

Biszkopt smarujemy dżemem i układamy ciasto makowo- kokosowe. Na ciasto wykładamy masę . Na masie układamy herbatniki nasączone wódkę i całość możemy polać polewą czekoladową.

Ciasto trzymamy najlepiej w lodówce.

pijak

pijak

pijak

pijak

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (14 votes cast)
Ciasto pijak, 4.3 out of 5 based on 14 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , , ,

Jeden komentarz do wpisu “Ciasto pijak”

  1. gin pisze:

    Prezentuje się znakomicie :)

DianaGotuje.pl 2013