Jesteś tutaj: Strona główna > -Wielkanoc, potrawy świąteczne > Biała kiełbasa zapiekana w piwie z cebulą

Biała kiełbasa zapiekana w piwie z cebulą

Porcja dla 4 osób

biała kiełbasa zapiekana

biała kiełbasa zapiekana

  • 8 białych surowych kiełbas
  • 4 duże cebule
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego
  • pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • sól
  • olej
  • pół puszki piwa jasnego

 

 

 

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i chwilkę podsmażamy cebulę . Dodajemy dżem i dalej dusimy tak aby cebulka trochę się karmelizowała. Solimy do smaku i dodajemy pieprzu cytrynowego. Kiełbasę nacinamy u góry i układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę układamy na kiełbasie i podlewamy piwem. Całość wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy do momentu aż kiełbasa z każdej strony się nie przyrumieni. Pilnujemy aby piwo całkiem nie odparowało aby nic się nie przypaliło a w razie potrzeby dolewamy więcej piwa. Możemy podawać z ziemniaczkami lub pieczywem.

biała kiełbasa zapiekana

biała kiełbasa zapiekana

biała kiełbasa pieczona

biała kiełbasa pieczona

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (8 votes cast)
Biała kiełbasa zapiekana w piwie z cebulą, 4.3 out of 5 based on 8 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013