Jesteś tutaj: Strona główna > -Wielkanoc, potrawy świąteczne > Biała kiełbasa z sosem chrzanowym

Biała kiełbasa z sosem chrzanowym

Porcja dla 4 osób

biała kiełbasa

biała kiełbasa

  • 4 kopiaste łyżki startego świeżego chrzanu
  • łyżka jarzynki
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej lub jogurtu greckiego
  • 2 łyżki mąki
  • 6 szklanek wody
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • łyżka masła
  • 6 kiełbas białych surowych grubych lub cienkich

Wodę zagotowujemy razem z jarzynką, zielem, listkiem i startym na drobnych oczkach chrzanem. Parę minut wszystko gotujemy po czym w misce rozrabiamy na gładką masę śmietanę z mąką i odrobiną wody i wlewamy do gotującego się sosu. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką aby nie powstały grudki a następnie doprawiamy sos solą, pieprzem i łyżką masła. Kiełbasę myjemy i wkładamy do gotującego się sosu mieszając aby nic nie przywarło. Kiedy kiełbasa będzie ugotowana podajemy z ziemniaczkami lub pieczywem.

biała kiełbasa

biała kiełbasa

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
Biała kiełbasa z sosem chrzanowym, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013