Barszcz biały
Przepis na 4 porcje
- 0,5 l zakwasu barszczu białego
- 2 l wody
- 0,5 kg wędzonych żeberek
- szklanka włoszczyzny pokrojonej w słupki (marchew, pietruszka,seler, por)
- 3-4 łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego
- kostka rosołowa ( nie jest konieczna)
- pieprz
- sól
- łyżka majeranku
- 2 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
Żeberka, włoszczyznę, kostkę rosołową, ziele angielskie i listki laurowe zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż mięso i warzywa nie zmiękną. Zdejmujemy szumowiny i dolewamy barszcz razem z wyciśniętym czosnkiem. Doprawiamy całość majerankiem, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim i gotujemy wszystko jeszcze 15 minut. Barszcz zabielamy śmietaną zahartowaną zupą i doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Mięso z żeberek obieramy z kości i podajemy razem z barszczem.

biały barszcz

biały barszcz na wędzonce
Barszcz biały,
Zobacz podobne przepisy
loading...
Kocham barszcz biały ponad wszystko!
Twój wygląda pysznie