Jesteś tutaj: Strona główna > -Wielkanoc, potrawy świąteczne > Babka wielkanocna

Babka wielkanocna

Przepis na formę z kominem

babka mocno cytrynowa

babka mocno cytrynowa

  • 5 jajek
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła
  • sok z 2 cytryn
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa: 4 łyżki cukru mieszamy z 4 łyżkami soku z cytryny i podgrzewamy aż cukier się nie rozpuści.

Jeżeli chcemy uzyskać lukier cytrynowy to 4 łyżki cukru pudru mieszamy z 4 łyżkami soku z cytryny do uzyskania konsystencji śmietany i tak polewamy babkę.

Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na puszystą masę. Do żółtek dodajemy ciągle mieszając mąkę, proszek do pieczenia, sok i skórkę z cytryn oraz ubite na sztywno białka jajek. Masę wylewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą foremki i wstawiamy na 40 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po upieczeniu babkę polewamy polewą cytrynową.

babka mocno cytrynowa

babka mocno cytrynowa

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
Babka wielkanocna, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013