Jesteś tutaj: Strona główna > jednogarnkowe, makarony > Lasagne

Lasagne

Przepis na ok. 6 porcji

lazania

lazania

  • opakowanie makaronu lasagne
  • 800 g mięsa wołowego mielonego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 puszki pomidorów krojonych
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 1 cukinia
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • oliwa
  • 300 g tartej mozzarelli

Sos bolognese:

Na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy podsmażamy cebulę i pokrojoną w kostkę cukinię. Jak cebula zeszkli się dodajemy mięso i czosnek i całość podsmażamy. Dodajemy pomidory i zioła i na niewielkim ogniu dusimy sos aż pomidory się rozpadną a sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.

Sos beszamelowy:

W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę tworząc zasmażkę. Wlewamy do garnuszka mleko, dodajemy gałkę muszkatołową i cały czas mieszamy trzepaczką aż sos zgęstnieje ( w razie potrzeby dolewamy mleka jak sos będzie za gęsty). Doprawiamy solą i pieprzem.

W foremce wykładamy papier do pieczenia ( lub pomijamy), wylewamy na spód trochę sosu beszamelowego tak aby pokrył dno foremki i układamy płaty makaronu. Na makaron wykładamy sos bolognese i sos beszamelowy i ponownie układamy płaty makaronu. Na ostatniej warstwie makaronu rozsmarowujemy sos beszamelowy i posypujemy całość starą mozzarellą. Foremkę przykrywamy z góry folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 30-40 min tak aby makaron był lekko al dente ( sprawdzajmy co jakiś czas w ciągu pieczenia). Przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i podpiekamy lekko ser.

lazania

lazania

lazania

lazania

lazania

lazania

lazania

lazania

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.4/5 (5 votes cast)
Lasagne, 4.4 out of 5 based on 5 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi:

Jeden komentarz do wpisu “Lasagne”

  1. zapylec pisze:

    Moje drugie lasagne na rumsztyku w końcu wyszło magiczne :) czosnek zgoda – koniecznie całe ząbki, z pomidorów „w sosie własnym” polecam Pudliszki – mają najbardziej „realny”, intensywny smak, ja skorzystałem dodatkowo z dobrodziejstwa gotowego przecieru Pomidori (niby produkt startowy ten sam ale wrażenia smakowe niepowtarzalne, różne). Taszcząc z targu żółtą cukinię zastanawiałem się tylko jak bardzo starą mozarellę uda mi się zdobyć :)

DianaGotuje.pl 2013