Królik w sosie piwno-musztardowym ( lub kurczak)
przepis na ok. 6 porcji
- tuszka królika ( możemy danie przygotować z kurczaka bez skóry)
- 0,5 l ciemnego piwa
- 1 kwaskowe jabłko
- ocet balsamiczny cytrynowy
- musztarda ( może być ostra)
- sól
- pieprz
- 8 kulek jałowca
- 1/2 selera
- biała część pora
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- łyżka miodu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżeczka rozmarynu
- łyżeczka mąki.
Królika porcjujemy, nacieramy solą, pieprzem, rozmarynem, octem balsamicznym i sporą ilością musztardy. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym razem z pokrojoną w talarki marchewką, pietruszką, porem oraz pokrojonym w kostkę selerem. Do składników dodajemy pokrojone w ćwiartki jabłko i jałowiec po czym zalewamy wszystko piwem rozrobionym z miodem. Naczynie zakrywamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 1,5-2 godzin aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie naczynie wyjmujemy i zabielamy sos śmietaną rozrobioną z gorącym sosem i łyżeczką mąki. Doprawiamy sos solą, pieprzem i octem balsamicznym. Naczynie wkładamy ponownie do piekarnika do czasu aż sos zagotuje się i zgęstnieje ( ok. 15-20 minut). Tak przygotowanego królika podajemy z kluskami, ziemniakami , makaronem, kaszą lub pieczywem. Mięso jest soczyste i rozpływa się w ustach. Na koniec możemy posypać mięso posiekaną natką pietruszki.

królik w sosie piwno-musztardowym

królik w sosie piwno-musztardowym

królik w sosie piwno-musztardowym

królik w sosie piwno-musztardowym
Królik w sosie piwno-musztardowym ( lub kurczak),