Jesteś tutaj: Strona główna > z królika > Królik w sosie piwno-musztardowym ( lub kurczak)

Królik w sosie piwno-musztardowym ( lub kurczak)

przepis na ok. 6 porcji

królik w sosie piwno-musztardowym

królik w sosie piwno-musztardowym

  • tuszka królika ( możemy danie przygotować z kurczaka bez skóry)
  • 0,5 l ciemnego piwa
  • 1 kwaskowe jabłko
  • ocet balsamiczny cytrynowy
  • musztarda ( może być ostra)
  • sól
  • pieprz
  • 8 kulek jałowca
  • 1/2 selera
  • biała część pora
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżeczka mąki.

Królika porcjujemy, nacieramy solą, pieprzem, rozmarynem, octem balsamicznym i sporą ilością musztardy. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym razem z pokrojoną w talarki marchewką, pietruszką, porem oraz pokrojonym w kostkę selerem. Do składników dodajemy pokrojone w ćwiartki jabłko i jałowiec po czym zalewamy wszystko piwem rozrobionym z miodem. Naczynie zakrywamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 1,5-2 godzin aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie naczynie wyjmujemy i zabielamy sos śmietaną rozrobioną z gorącym sosem i łyżeczką mąki. Doprawiamy sos solą, pieprzem i octem balsamicznym. Naczynie wkładamy ponownie do piekarnika do czasu aż sos zagotuje się i zgęstnieje ( ok. 15-20 minut). Tak przygotowanego królika podajemy z kluskami, ziemniakami , makaronem, kaszą lub pieczywem. Mięso jest soczyste i rozpływa się w ustach. Na koniec możemy posypać mięso posiekaną natką pietruszki.

królik w sosie piwno-musztardowym

królik w sosie piwno-musztardowym

królik w sosie piwno-musztardowym

królik w sosie piwno-musztardowym

 

królik w sosie piwno-musztardowym

królik w sosie piwno-musztardowym

królik w sosie piwno-musztardowym

królik w sosie piwno-musztardowym

 

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.8/5 (5 votes cast)
Królik w sosie piwno-musztardowym ( lub kurczak), 3.8 out of 5 based on 5 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013