Jesteś tutaj: Strona główna > jednogarnkowe, z jagnięciny > Gulasz z jagnięciny ( lub wołowiny)

Gulasz z jagnięciny ( lub wołowiny)

przepis na ok. 3 porcje – używając wołowiny na gulasz znacznie obniżymy koszt potrawy

gulasz z jagnięciny

gulasz z jagnięciny

  • 300 g pokrojonej w kostkę jagnięciny lub wołowiny na gulasz
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cukinia
  • biała część pora ( ok. 15 cm)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • łyżka ostrej musztardy
  • łyżka octu balsamicznego
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczka nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 100 ml wytrawnego wina czerwonego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1,5 łyżki mąki pszennej

Mięso mieszamy z musztardą, octem,winem, wyciśniętym czosnkiem i papryką w proszku po czym odstawiamy na noc do lodówki. Mięso obtaczamy w mące i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy w garnku w którym będziemy gotować gulasz. Marchew, pora i pietruszkę kroimy w plastry, paprykę w paski, cukinię i pół krążki i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy na patelni. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy nasiona kolendry, zioła prowansalskie i całość zalewamy wodą tak aby było jej 2 razy tyle co produktów. Gulasz gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. godziny co jakiś czas mieszając i ewentualnie podlewając wodą. Sos zabielamy śmietaną rozrobioną z gorącym sosem po czym całość odparowujemy aby gulasz lekko zgęstniał i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem lub kaszami czy ziemniakami.

gulasz z jagnięciny

gulasz z jagnięciny

gulasz z jagnięciny

gulasz z jagnięciny

gulasz z jagnięciny

gulasz z jagnięciny

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (4 votes cast)
Gulasz z jagnięciny ( lub wołowiny), 4.3 out of 5 based on 4 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013