Jesteś tutaj: Strona główna > Tłusty Czwartek > Tureckie pączki

Tureckie pączki

Przepis na 14 pączków

pączusie tureckie

pączusie tureckie

  • 50 g masła
  • szklanka wody
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

 

Masło, wodę i sól zagotowujemy w garnku po czym dodajemy mąkę energicznie mieszając tak aby powstała klejąca masa odchodząca od garnka. Całość odstawiamy do wystygnięcia po czym wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Ręce zamaczamy w oleju i formujemy małe kulki z dziurką w środku -tak jak kluski śląskie. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Możemy podawać obtoczone w cukrze pudrze lub z lukrem i orzeszkami pistacjowymi.

pączusie tureckie

pączusie tureckie

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (6 votes cast)
Tureckie pączki, 4.3 out of 5 based on 6 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi:

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013