Jesteś tutaj: Strona główna > jednogarnkowe, z wieprzowiny > Schab duszony w ciemnym piwie z boczkiem i jabłkiem

Schab duszony w ciemnym piwie z boczkiem i jabłkiem

Przepis na ok.6 porcji

schab w ciemnym piwie

schab w ciemnym piwie

  • 1 kg schabu z kością lub bez
  • 150 g wędzonego boczku
  • 0,5 l ciemnego piwa
  • 1 cebula
  • 6 większych pieczarek
  • 1 jabłko
  • 150 ml śmietany 30 lub 18 %
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 3 gałązki tymianku

Schab kroimy w 1,5 cm plastry, posypujemy pieprzem i obsmażamy z obu stron na rozgrzanej oliwie. Mięso przekładamy do rondla a na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, boczek i pieczarki. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w dużą kostkę jabłko najlepiej kwaskowe. Całość dodajemy do mięsa, zalewamy ciemnym piwem, doprawiamy paroma gałązkami tymianku i dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie. Sos zagęszczamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem i odparowujemy aż sos lekko zgęstnieje. Podajemy z ziemniaczkami, kaszą lub ryżem.

schab w ciemnym piwie

schab w ciemnym piwie

schab w ciemnym piwie

schab w ciemnym piwie

schab w ciemnym piwie

schab w ciemnym piwie

schab w ciemnym piwie

schab w ciemnym piwie

schab w ciemnym piwie

schab w ciemnym piwie

 

 

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.8/5 (10 votes cast)
Schab duszony w ciemnym piwie z boczkiem i jabłkiem, 3.8 out of 5 based on 10 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

3 Komentarze do wpisu “Schab duszony w ciemnym piwie z boczkiem i jabłkiem”

  1. kulinarna148 pisze:

    Danie wygląd bardzo apetycznie. Zjadłabym takiego schaba.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

  2. Wojciech pisze:

    Witam, wykonałem dziś wariację w oparciu o ten przepis, z tym, że 300g schabu w 1cmx1cm kostkę pokrojoną (w marynacie: olej, papryka słodka, curry, bazylia) i podsmażoną, udusiłem z pieczarkami, boczkiem i cebulą w ciemnym Żywcu (jeżeli chodzi o smak, to do tego dania polecam piwo „Lublin to Dublin” browarów Pinta i O’haras. Jest co prawda drogie, ok. 14zł/500ml, ale jego smak jest bez porównania z Żywcem czy innymi komercyjnymi ciemnymi piwami na polskim rynku), bez dodatku jabłka. (jak się okazuje, jest ono jednak przydatne, ponieważ mięso staje się po uduszeniu gorzkie jak piwo, ale sądzę, że żurawina lub śliwki też by tu swoje zagrały. Niekoniecznie muszą to być jabłka). W każdym razie polecam eksperymentowanie z tym przepisem

    • Diana pisze:

      Śliwki tez będą dobre ale żurawina może zakwasić potrawę więc dała bym trochę miodu ale pomysły fajne, pozdrawiam

DianaGotuje.pl 2013