Jesteś tutaj: Strona główna > Tłusty Czwartek > Chrusty, faworki

Chrusty, faworki

Produkty:

faworki

faworki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki spirytusu lub octu
  • ok. szklanki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

 

Mąkę, żółtka, spirytus i sól zagniatamy i stopniowo dodajemy śmietanę tak aby ciasto wchłonęło jej na tyle aby było elastyczne i nie lepiło się do rąk ( może być mniej lub więcej niż szklanka). Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy paski grubości ok. 3-4 cm długości i 10 cm długości. Po środku robimy 3 cm nacięcie i przewijamy jeden koniec. Smażymy na złoty kolor na głębokim rozgrzanym tłuszczu. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

faworki

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
Chrusty, faworki, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi:

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013