Jesteś tutaj: Strona główna > Tłusty Czwartek > Chrusty pieczone

Chrusty pieczone

Przepis na ok. 50 faworków

faworki pieczone

faworki pieczone

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • szczypta soli
  • cukier puder

 

 

Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy na koniec dodając ocet po czym jeszcze raz wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy na ok. godzinę do lodówki. Ciasto po ochłodzeniu rozwałkowujemy na cienkie placki i następnie wykrawamy paski 3×10 cm. W każdym pasku wycinamy w środku 3 cm dziurkę i przekładamy jeden koniec. Na papierze do pieczenia układamy faworki i pieczemy w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez ok. 7 minut ( aż do zrumienienia). Po wystudzeniu chrusty obtaczamy w cukrze pudrze.

faworki pieczone

faworki pieczone

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
Chrusty pieczone, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi:

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013