Jesteś tutaj: Strona główna > jednogarnkowe > Tadżin z kurczaka z cytrynami

Tadżin z kurczaka z cytrynami

Przepis na ok. 6 porcji

Tadżin z kurczakiem

Tadżin z kurczakiem

Marynata:

  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka nasion kolędry

 

Produkty:

  • 1 kg podudzi z kurczaka bez skóry
  • 0,5 l rosołu
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka miodu
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki oliwek zielonych i czarnych

Produkty do marynaty mieszamy razem i nacieramy nimi mięso odstawiając na godzinę w chłodne miejsce. Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy i zdejmujemy z patelni. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojone marchewki, cebulę i czosnek a gdy warzywa się zrumienią zalewamy wszystko rosołem pomieszanym z miodem i dodajemy kurczaka. Całość dusimy ok. 0,5 godziny. Potrawę przekładamy do tadżina lub glinianej formy do zapiekania, dodajemy oliwki i pokrojone w ćwiartki cytryny ułożone skórką do góry. Tadżin przykrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. godzinę. Przed końcem pieczenia odkrywamy górę i jeżeli mamy za dużo sosu czekamy aż odparuje. Potrawę podajemy z kaszą kuskus lub ryżem.

Tadżin z kurczakiem

Tadżin z kurczakiem

Tadżin z kurczakiem

Tadżin z kurczakiem

Tadżin z kurczakiem

Tadżin z kurczakiem

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
Tadżin z kurczaka z cytrynami, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Jeden komentarz do wpisu “Tadżin z kurczaka z cytrynami”

  1. Wspaniale to wygląda – pewnie jeszcze lepiej smakuje. Z przepisu na pewno skorzystam :) Pozdrawiam

DianaGotuje.pl 2013