Jesteś tutaj: Strona główna > desery > Kruche babeczki z masą budyniową i wiśniami z likieru

Kruche babeczki z masą budyniową i wiśniami z likieru

Przepis na ok. 18 babeczek

babeczki

babeczki

Kruche ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Wiśnie z likieru lub świeże owoce

Masa budyniowa

  • 1 opakowanie budyniu smietankowego
  • 2 żółtka
  • łyżka masła
  • 1/2 l mleka

Składniki na ciasto kruche przekładamy do miski i ugniatamy rękoma na jednolite ciasto po czym zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Budyń przygotowujemy tak jak pisze na opakowaniu a do proszku rozrobionego z wodą dodajemy żółtka i wlewamy do gorącego mleka ciągle mieszając pod koniec dodając masło. Masę chwilę trzymamy na ogniu aby masło dobrze się roztopiło. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy, wycinamy koła i wylepiamy foremki wysmarowane tłuszczem ( ja miałam foremki pod muffiny i nie wyszły tak idealne ale nie szkodzi :-) . Ciastka wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 min. Po ostudzeniu babeczki wypełniamy masą budyniową a na górę układamy dowolne owoce czy ozdoby.

babeczki

babeczki

babeczki

babeczki

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.4/5 (7 votes cast)
Kruche babeczki z masą budyniową i wiśniami z likieru, 4.4 out of 5 based on 7 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013