Jesteś tutaj: Strona główna > jednogarnkowe, z królika > Królik w ciemnym piwie z warzywami ( lub kurczak)

Królik w ciemnym piwie z warzywami ( lub kurczak)

Przepis na 6 porcji

królik w piwie

królik w piwie

  • tuszka królika
  • 0,5 l ciemnego piwa
  • 4 marchewki
  • 2 pomidory
  • 1-2 pietruszek
  • pół selera
  • biała część pora
  • 1 cukinia
  • garść zielonej fasolki
  • sól
  • pieprz
  • czerwona papryka w proszku
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżka rozmarynu
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego ( dałam cytrynowy)
  • oliwa
  • łyżka miodu

Królika porcjujemy i nacieramy czosnkiem,solą, pieprzem, papryką, octem balsamicznym, oliwą i ziołami po czym odstawiamy na noc do lodówki. Królika przekładamy do żaroodpornego naczynia i obkładamy mięso pokrojonymi warzywami. Całość zalewamy piwem zmieszanym z miodem , posypujemy solą i pieprzem i skrapiamy lekko oliwą. Naczynie szczelnie zamykamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Mięso pieczemy ok. 2 godziny i jak jest miękkie odkrywamy folię i pieczemy jeszcze 15 minut aby sos lekko odparował. Tak przygotowanego królika podajemy z kaszą, ziemniakami lub pieczywem. Zamiast królika możemy użyć kurczaka pozbawionego skóry.

królik w piwie

królik w piwie

królik w piwie

królik w piwie

królik w piwie

królik w piwie

królik w piwie

królik w piwie

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (6 votes cast)
Królik w ciemnym piwie z warzywami ( lub kurczak), 4.8 out of 5 based on 6 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013