Jesteś tutaj: Strona główna > jednogarnkowe, z drobiu > Golonko indycze pieczone z warzywami i passatą pomidorową

Golonko indycze pieczone z warzywami i passatą pomidorową

Przepis na ok. 6 porcji

indyk zapiekany z warzywami i passatą

indyk zapiekany z warzywami i passatą

  • 3-4 golonka indycze
  • 4 marchewki
  • biała część pora
  • 4 ząbki czosnku
  • mały seler
  • 2 pietruszki
  • 5 łyżek octu balsamicznego gruszkowego
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 250 g passaty pomidorowej
  • sól
  • pieprz

Indyka nacieramy octem, solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem po czym układamy w naczyniu żaroodpornym. Warzywa kroimy w talarki i dodajemy do mięsa. Całość zalewamy winem i passatą pomidorową po czym odkładamy na parę godzin do lodówki. Naczynie zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Mięso pieczemy 2-3 godzin do momentu aż mięso będzie mięciutkie. Indyka podajemy z powstałym sosem z warzywami i pieczywem lub ziemniakami.

indyk zapiekany z warzywami i passatą

indyk zapiekany z warzywami i passatą

indyk zapiekany z warzywami i passatą

indyk zapiekany z warzywami i passatą

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (6 votes cast)
Golonko indycze pieczone z warzywami i passatą pomidorową, 4.0 out of 5 based on 6 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: , ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013