Jesteś tutaj: Strona główna > Boże Narodzenie > Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Porcja dla 4 osób

zupa grzybowa

zupa grzybowa

  • 250 gr podgrzybków ( mogą być suszone)
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • szklanka drobnego makaronu
  • 2 łyżki śmietany
  • 5 szklanek bulionu
  • 2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki
  • 1 łyżka mąki
  • pieprz
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • kawałek pora
  • 2 listki laurowe
  • 4 kilki ziela angielskiego

Grzyby myjemy, kroimy w kostkę i obgotowujemy w wodzie przez 15 minut.Jeżeli używamy grzybów suszonych na wieczór namaczamy je w wodzie, kroimy i obgotowujemy razem z woda z namaczania. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z grzybami i czosnkiem na rozgrzanej oliwie z masłem. Grzyby przekładamy do garnka razem z porem, pietruszką i marchewką pokrojonymi w słupki oraz ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Zalewamy wszystko bulionem. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie i gotujemy całość ok. 40 minut tak aby warzywa były miękkie. Wrzucamy do zupy makaron i gotujemy aż będzie miękki. Doprawiamy śmietaną, natką pietruszki, solą i pieprzem. W razie potrzeby zagęszczamy rozrobioną w odrobinie wody mąką.

zupa grzybowa

zupa grzybowa

zupa grzybowa

zupa grzybowa

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (8 votes cast)
Zupa grzybowa , 5.0 out of 5 based on 8 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Comments are closed.

DianaGotuje.pl 2013