Jesteś tutaj: Strona główna > Boże Narodzenie > Zakwas barszczu czerwonego

Zakwas barszczu czerwonego

Produkty:

zakwas barszczu

zakwas barszczu

  • 1 kg buraków
  • ok. 2 litrów przegotowanej ciepłej wody
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 listków laurowych
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki soli morskiej ( 1 łyżeczka na litr wody)
  • parę kulek pieprzu czarnego

 

 

Buraki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki, które wkładamy do naczynia glinianego lub słoja. Wrzucamy ziele angielskie, pieprz, listki laurowe i przekrojone na pół ząbki czosnku. Całość zalewamy wodą rozrobioną z solą tak aby było jej ze 2 cm więcej niż buraków. Słój zakrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Codziennie zdejmujemy nalot z góry a po 5 dniach przecedzamy zakwas przez gazę i gotowe. Tak przygotowany zakwas możemy przechowywać w lodówce do 2 miesięcy.

zakwas barszczu

zakwas barszczu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (8 votes cast)
Zakwas barszczu czerwonego, 5.0 out of 5 based on 8 ratings

Zobacz podobne przepisy

loading...

Tagi: ,

Jeden komentarz do wpisu “Zakwas barszczu czerwonego”

  1. Carolina pisze:

    czosnek jest dodany do kineisza, daje mocny smak i aromat. Ale jeśli to mało, można dorzucić do gotowania 1-2 ząbki roztarte z solą. A jeśli chodzi o cebulkę jest i taka wersja: pod koniec gotowania dodajemy drobno siekaną, usmażoną na złoty kolor (na maśle) cebulkę. Im bardziej będzie wysmażona (ale nie przypalona!) tym bardziej osłodzi i złagodzi ostry smak żuru.

DianaGotuje.pl 2013